Kirjailijan työn valot ja varjot
- satukaski
- 7.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
”Onko tämä riittävän hyvää tekstiä?”
”Miten saan ammennettua itsestäni vielä yhtä hyvän romaanin?”
Yllä olevat kysymykset ovat kirjailijoilta kuultua, kun he pohtivat omaa työtään. Työskentelyssä on valoja ja varjoja. Kirjailijan työ taipuu moneen. Valot liittyvät useimmiten työn sisältöön ja tapaan tehdä työtä. Varjot taas kirjailijan työn puitteisiin, rakenteisiin ja työprosesseihin.
Vain mielikuvitus on rajana, miten kirjailija voi tehdä työtään. Vapaus, autonomia ja omien arvojen mukainen työskentely ovat mahdollisia. Kun tarina käynnistyy, hahmot voivat alkaa elää omaa elämäänsä. Se voi parhaimmillaan ruokkia tarinaa ja sen eri kulmia moneen eri suuntaan. Hyvä kustannustoimittaja taustalla huolehtii, että hahmot päätyvät kirjassa niille kuuluviin kohtiin ja elementteihin. Kirjailijan työssä autonomia, oikeus päättää ja vaikuttaa tekstiin sekä tuottaa niitä asioita, jotka kokee tärkeinä, ovat iso voimavara. Ne pitävät huolen siitä, että tekemistä jaksaa, vaikka varjot luovat oman haittansa työskentelyyn.
Kirjailijan työn tyypilliset varjot liittyvät työn puitteisiin ja rakenteisiin. Taloudellinen epävarmuus, käytetty aika ja panostus ei korreloi aina tuottoon. Itse asiassa suurin osa kirjailijoista elää taloudellisen epävarmuuden kanssa. Yhtä lailla kustannusyhtiöiden suojassa olo ei välttämättä takaa sitä, että kirjailija kokisi tulevansa kuulluksi ja kohdelluksi oman arvonsa mukaisesti. Kirjailijalla voi olla olo, että häntä ei arvosteta huolimatta tuhansista sivuista, joita hän on tuottanut yhtiön kautta.
Kirjailijan työn varjoja on myös itse työprosessissa. Hän voi jäädä jumiin johonkin kohtaan eikä paperille synny mitään. Tällaiset luovuuden jumit ovat tyypillisiä ja joidenkin mukaan jopa osa prosessia, mutta ne ovat ikäviä ja herättävät epäilyjä omaan taitoon tarinan kertojana. Joskus taas sanomisen tarve etenee lujempaa kuin käsi pystyy kirjoittamaan. Tällöin on riski, että tarinasta ei pääse eroon ja työ vie mennessään, kaiken muun ohi.
Julkisuus tuo oman lisänsä kirjailijan työhön. Kun tuotoksen eli teoksen päästää maailmalle, se on muiden arvioiden alla suojaton. Julkiselle kritiikille altistuminen on jatkuvaa. Julkisuutta ja näkyvyyttä tarvitaan, jotta kirja menisi kaupaksi, mutta se altistaa myös kritiikille. Kun mainetta alkaa tulla, kirjailijan odotetaan myös olevan valmis esiintymään ja tuomaan ulos näkökulmia kirjasta, kirjoitusprosessista ja joskus myös elämästä ylipäätään. Tämä voi olla monelle iso stressitekijä. Julkinen esiintyminen ei ole se, miksi kirjoja kirjoittaa, mutta se on välttämätöntä, jos haluaa menestystä kirjoille.
Kirjailijoiden työhyvinvointiin on alettu kiinnittää huomiota. Monet kirjailijat ovat itse huolehtineet, että heillä on esimerkiksi:
- Hyvä työterveyshuolto
- Sparrausapua ja potentiaalin virittämisen tuki esimerkiksi luovien alojen ja taiteen psykologiaa omaavalta asiantuntijalta
- Työnohjaustukea taiteen psykologiaa omaavalta asiantuntijalta
- Kustannusyhtiö, joka edesauttaa yllä olevia tekijöitä
Pohditko omaa tilannettasi?
Ota yhteyttä esimerkiksi UTHA:an, autamme mielellämme.
Kirjoittaja Satu Kaski

Commenti